Google traductor

El reciclatge

Blau (paper i cartró) i biogut
Fa molts dies que volia explicar l' "aventura" del reciclatge a Berlin. Aquí es recicla gairebé tot, i cada cosa té el
Groc: plàstic
seu lloc específic. Per començar, al carrer rarament es troben contenidors, ja que cada edifici té un pati amb un racó dedicat a la brossa.
Quan anem a llençar la brossa trobem contenidors de tots tipus i colors:
Conenidors negre i verd (vidre)

- Blau: per al paper
- Negre "bio gut": per les restes orgàniques
- Groc: per al plàstic. A la foto veureu el meu nom imprès al contenidor, i és que l'empresa que recull la brossa es diu Alba!
Verd (vidre) i negre (la resta)
- Verd: per al vidre. Alhora, hi ha diversos contenidors per aquest material, depenent si el vidre és verd o blanc
- Negre: contenidor per al que no hagis pogut reciclar. Al principi ens costava d'entendre aquest últim, però ja ho anem agafant. Hi ha alguna cosa que no vagi als anteriors? Sí! Per exemple, el paper de cuina brut.
- Altres contenidors: per suposat, també hi ha contenidors per reciclar pil.les, medicaments, oli, donar roba... però diria que aquests no afecten tant a la vida diària.

Contenidor verd per al vidre
Però, i les ampolles de vidre marró o plàstic? És vidre, o plàstic, sí, però són ampolles... doncs, per si fos poc, van a part! Als supermercats la majoria de les ampolles tenen "Pfand". Això vol dir que si veus el logo de "Pfand" a l'ampolla, et
Ampolles amb "Pfand"
tocarà pagar-ne l'envàs quan la compris, i després pots retornar-lo. Quan tornes l'envàs et donen un ticket amb el seu valor, que pot oscil.lar entre 8 i 25 cèntims, depenent del material i del seu tamany. Els diners del ticket te'ls tornen en metàl.lic o, si ho prefereixes, te'ls descompten del preu de la següent compra que facis. Ah! I clar, quan tornes els envasos, has de gastar el ticket en el mateix súper. No val gastar-lo en un altre, encara que sigui de la mateixa cadena! Seria massa senzil... :D

Màquina del súper per tornar envasos
Tot i aquest gran ventall de materials reciclables, la gent està molt acostumada a deixar les restes al seu lloc, i el sistema funciona. És més: en concerts, festivals o fins i tot pels carrers, hi ha gent que va recollint ampolles de cervesa. Per ells és una manera de guanyar uns calers extra, i de pas mantenir el carrer net de vidres i brossa! 

Deixo un enllaç d'un article que dóna una explicació més detallada d'aquest sistema de recollida, amb algunes dades interessants i una pregunta: seria bona idea implantar aquest sistema a casa nostra?

4 comments:

  1. hace no muchos dias, escuché una noticia en el telediario que hablaban de las maquinas esas recoge-envases, y como que lo querian implantar.... en fin, yo recuerdo a mi amama llevar las botellas de vidrio al super.... y tampoco hace tanto de eso... o si?

    ReplyDelete
  2. Estaría bien que lo implantaran allí también... Aunque sea un rollo guardar las botellas en casa, la verdad es que hace ilusión cuando te devuelven los euros!:D

    ReplyDelete
  3. Yo me acuerdo de llevarlas de pequeño en mi pueblo, las de coca-cola, las litronas de Mahou, y las de gaseosa esas que tenían ese tapon tan chulo!!!!

    ReplyDelete
  4. Que tenemos una edad ya, eh? jeje!

    ReplyDelete